02-메인투시도
03-프롤로그
01-메인조감도
04-도서관 분석
05-도서관 하루시간
07-배치도
08-동선체계도
09-지하1층 평면
13-지상2층 평면
11-지상1층 평면
06-진입광장 전경
10-메인진입 전경
12-어린이도서관 전경
14-지상4층 평면
15-열람실 뷰
16-입면개념
18-입면-2
17-입면-1
19-채광개념
20-횡단면도
21-종단면도
22-엔딩뷰

competition | 2nd prize

세종시립도서관 현상설계

Sejong Municipal Public Library

SEJONG EAVES

EAVES that symbolizes Sejong City

Planned to work as a culture education and knowledge exchange hub, Sejong Public Library will support the balanced development of intellectual infrastructure in the local community, and it will become an iconic library that represents Sejong City and even Korea. The eaves of Jiphyeonjeon which is a place where Hangul was created is reinterpreted in an contemporary style, and the spatial abundance and dynamism that can be felt in traditional libraries are taken to design a new type of eaves for the new library.

EAVES that shows different gestures to locals

Rejecting the typical image of libraries, the proposed library's new eaves can actively accommodate rapidly changing social needs and envelop three-dimensional spaces. Three-dimensional sections define architectural spaces. Vertically divided reading and culture zones offer practical and efficient library services. 

EAVES that embraces the nature of Sejong City

Being open toward Hanok Village and Goun Garden and borrowing the surrounding scenery, and entrance plaza expands into Eco-hill Square exhibiting the beautiful line of Korean traditional eaves. This Hill Square develops natural lighting and ventilation for Culture Workshop below, and, at the same time, it uses a slope surface and works with the pond of the entrance plaza to ensure optimized water circulation with a low-tech method. The eaves and louvers of each floor provide controlled yet rich natural lighting for the reading room and create a fresh interior environment through coordination with a courtyard and an Eco-shaft system.   

FACT SHEET

Project:

Sejong Municipal Public Library

Status:

2nd prize

Client:

Sejong City Government 

 

Location:

Sejong City, South Korea

Program: Education, Culture 

 

Site : 6,766.00 sqm.

BLDG. Area: 2,686.90 sqm.

Gross FL. Area: 10,098.67 sqm.

Structure: RC+SC

 

CREDITS

Architects:

TYPS.lab + Tomoon Architects

+ A+CM Architecture + Lim Hokyun

Principal Architects:

Yeol Park, Hokyun Lim, Jusik Yang

 

Team:

Jongkeong Kim, SungGun Lee, Yunseok Hwang, Byungkyu Park(Tomoon), Byungseok Choi, Minji Park(A+CM) 

_______________________________________